sreda, 16. maj 2012

Lazanja iz zelenih bučk in jajčevcev

Bodoče mamice, torej nosečnice, dobimo neverjetno močno željo, da spremenimo svoje nezdrave navade in način življenja v takega, da bomo največ dobrega in koristnega naredile zase in posredno za bitjece, ki raste pod našim srčkom. Pazimo na našo prehrano, gibamo se več kot ponavadi, hodimo na sveži zrak, opustimo slabe navade, želimo se naučiti kuhati...
Tako sva s  sinetom dobila prav poseben obisk - zelo simaptično punco z rastočim in premikajočim se trebuščkom. Prišla je z željo naučiti se kaj novega, da bo kuhala zdravo, raznoliko in dobro hrano svojemu otročičku. In bil je čudovit dan, za nas vse.
Ob dobri glasbi naju je sine zabaval s plesom na njegovem stolčku, zraven se je tako prisrčno pačil, da sva se iz srca nasmejali, medtem pa so nastajale dobrote v kuhinji. Ne ne, pa ne same od sebe, vsi smo pri tem sodelovali...počasi, počasi, je nastajala lazanja. Vsako ustvarjanje v kuhinji je z otročkom vsaj še enkrat daljše, kot sicer. Vmes je potrebno vseskozi nadzorovati, kaj mali nadobudnež počne, včasih je potrebno zamenjati pleničko, drugič ga malo zabavati, ko ga mine samovolja do igranja, spet tretjič pride k tebi po energijski poljubček in objemček (tega seveda ne bi zamudila za nič na svetu), skratka, kuhanje z otrokom je vse več kot samo kuhanje :). 

Najprej sva oprali in narezali bučke in jajčevce; jajčevec, če ni z domačega vrta, jaz vedno olupim. Oboje sva narezali na 0,5 cm debela kolutke in jih rahlo posolili z zeliščno soljo. Nato sva jih popekli na oljčnem olju, da so dobili lepo zlato-rjavo barvo in se omehčali. Vmes je sine postal zaspan, tako sva midva odšla na uspavanje, nosečka pa je vzela stvari v svoje roke, in prav dobro ji je šlo. Olupila in nasesekljala je česen ter čebulo, ju prepražila na oljčnem olju, dodala spasirane pelate in začimbe mediteranskega vonja in okusa ter zeliščno sol in peteršilj.

Sine je bil preveč radoveden, da bi zaspal, tako sva prišla nazaj, nosečka je malo povadila materinske spretnosti z mojim sončkom, jaz pa sem medtem naredila še bešamel. Na maslu sem prepražila belo moko, med tem seveda stalno mešela, dodala zeliščno sol in muškatni orešček, zalila z mlekom in pri tem še naprej pridno mešala, da ne nastanejo grudice. Ko mleko začne vreti, se tekočina zaradi moke začne gostiti in bešamel dobiva svojo podobo. Če je preveč gost, lahko dodamo še malo mleka, če je preredek, dodamo moko. Skratka v kuhinji se da vedno vse izboljšati. No, izjema je le presoljena hrana. Zato je zlato pravilo v kuhinji, raje soli manj, kar kasneje še vedno lahko dosoliš ali pa si vsak dosoli sam po njegovem okusu, ko je obrok že na mizi.

Nato smo vse pripravljene dobrote zložili v lazanjo. Jaz jo vedno delam v malo višjem pekaču, da lahko naredim lazanjo v večih plasteh. Uporabljam lističe testa za lazanjo od Barille. Prva plast v pekaču je seveda testo, ki ga dobro premažem z delom paradižnikove omake in bešamela, položim plast bučk in dodam nekaj naribanega sira. Pazim, da pribljižno enakomerno porazdelim omaki čez vse plasti. Prekrijem s plastjo testa in zopet dodam omaki, tokrat jajčevce, na koncu zopet sir in prekrijem s testom. To ponavljam toliko časa, dokler ne zmanjka vseh sestavin. Ponavadi jaz naredim tako: bučke - jajčevci - bučke, se pravi trije sloji. Vrhnji sloj zaključim samo s testom, katerega prelijem z omakama in dodam sir. Na vrhnjo plast ne polagam zelenjave.

Tako, lazanja je narejena, moramo jo samo še speči na 200 stopinj pribljižno 45 minut do ene ure. Zadnjih 15 minut lahko pečemo tudi na 220 stopinj, da se vrhnja plast malo bolj zapeče.
Sine je že zelo utrujen, tako da odideva pančkat, nosečka pa medtem razmišlja o svojem porodnem načrtu, saj bo kmalu napočil čas, ko bo mala kepica pokukala na ta prelepi svet.

In popoldan se je zaključil popolno - v dobri družbi z dobro hrano.


Povzetek in količine sestavin:

2 - 3 zelene bučke
1 velik jajčevec

Paradižnikova omaka:
oljčno olje
5 - 6 strokov česna
1 čebula
zeliščna sol
mediteranske začimbe
lahko tudi provansalske
peteršilj

Bešamel:
2 cm masla (od celega masla)
2 zvrhani veliki žlici bele moke
4 - 5 dcl mleka
muškatni orešček

sir po želji

testo za lazanje Barilla
zeliščna sol





1 komentar:

  1. ...in dan je bil res čudovit, jaz pa danes v pripravo te fantastične lazanje:) Hvala Urši za recepte njenih čarovnij in vse nasvete:)

    OdgovoriIzbriši