torek, 15. maj 2012

Ghee ali prečiščeno maslo

Ghee je neprecenljivo kulinarično zlato, gotovo najboljša "maščoba", kar obstaja na svetu. Sama sem prvič brala o gheeju, ko sem se seznanjala z ayurvedo, vendar sem kasneje ugotovila, da tudi pri nas poznajo isto stvar, le pod drugačnim imenom. Ghee so pri nas delali že davno preden smo poznali hladilnike, zato so želeli dolgotrajno ohraniti najboljšo esenco mleka - tako je ob ognju nastal nepokvarljivi ghee. Izročilo pravi, da so ga ženske v vasi skuhale vsaka nekaj, zbirale dalj časa, ter ga združeno v dar izročile mladi mamici, da bi ta okrepila moči in imela tako najboljše mleko za svojega otročička.
Njegova uporaba je vsestranska. Uporablja se ga lahko povsod v kuhinji, prav tako je odličen za našo kožo. Ima številne zdravilne lastnosti in je odličen prenašalec koristnih snovi po našem telesu. Pomirja oči, stimulira prebavo, krepi presnovo, podmazuje sklepe, krepi možgane, vzdržuje vitalnost kože, umirja vnetje sinusov, skratka generalno podaljšuje življenjsko dobo in daje kvaliteto življenju.

Ghee lahko naredimo sami. Postopek je zelo enostaven, a malce dolgotrajen. Pomembno je, da ga kuhamo dolgo časa na najnižji temperaturi. Ghee je enostavno rečeno prekuhano maslo. Ker je maslo edina in glavna sestavina, je zelo pomembno, katero maslo damo za osnovo. Moja mami je naredila skoraj znanstveno raziskavo o tem, katero maslo je najboljše. Preizkusila je dobesedno vsa masla, ki se jih da dobiti, in ugotovila, da je najboljše maslo Planika ali Bohinjsko maslo.
Jaz ponavadi uporabim hkrati 2 masla. Dam v posodo in postavim na najmočnejši ogenj, vendar samo toliko časa, dokler se vso maslo ne stopi. Potem dam na najnižji ogenj in tako pustim kakšno uro. Sproti seveda opazujem, da se slučajno ne zažge. Kdaj vem, da je ghee gotov? S čisto leseno kuhalnico rahlo odstranim kopreno, ki se je med kuhanjem nabrala na vrhu. Če se v maslu še vedno prelivajo rahle meglice, še ni gotovo. Maslo mora imeti zlato rumeno barvo. Ko je maslo bistro, na dnu pa usedlina, je ghee narejen. Da odstraniš preostale nečistoče, vzameš gazo in ghee precediš skoznjo. Lahko ga hraniš v hladilniku ali na sobni temperaturi, saj se ne pokvari, le rahlo spremeni okus.
Jaz ga dodajam resnično povsod, tudi sinetu, odkar je začel jesti prve kašice. Sama ga najraje jem kar na kruhu z medom ali marmelado, mnjamiiiii.

Ni komentarjev:

Objavite komentar