torek, 15. maj 2012

Nadpovprečno dober hemoglobin

Na pregledu pri pediatru ob enem letu je zdravnica posebej pohvalila sinov rezultat hemoglobina. Test smo sicer naredili že na pregledu pri 9 mesecih, vendar je rekla, da mora še enkrat posebaj pohvaliti, kako nadpovprečno dober rezultat ima sine. Jaz sem ostala modro tiho, saj pediatri v našem svetu ponavadi zelo nasprotujejo, da se otroci prehranjujejo vegetarijasnko, in nisem hotela sprožiti kakšne neljube debate. Vendar pa moj dragi ni mogel ostati tiho in je povedal, da sva s sinetom vegetarijanca. Zdravnica me je presenečeno pogledala in zanimalo jo je, kaj dajemo otroku, da ima tako dobro kri, da je tako zdrav in močan.
V našem zahodnem svetu je zelo uveljavljeno stereotipno razmišljanje, da so otroci, ki ne jejo mesa, slabokrvni, šibki in podvrženi raznim boleznim, saj njihovo telo nima moči, da bi se ubranilo bolezni. To vsekakor ne drži, saj tako iz mojih izkušenj, kot iz izkušenj prijateljev in sorodnikov, ki prav tako svojim otrokom ne dajejo mesa, lahko povem, da so otroci zelo zdravi, močni in veseli.
Do sedaj je sine dobil le parkrat lažji prehlad, ki se je pozdravil v treh dneh. Torej lahko rečem, da se njegov imunski sistem odziva zelo dobro, saj hitro in brez kakšnih večjih zapletov premaga bolezen.
Razmislite samo, kako lahko slon zraste v tako mogočno žival, pa se prehranjuje samo z rastlinsko hrano? Kako je lahko konj tako močan in vzdržljiv, pa je samo seno, travo in včasih kakšno merico ovesa?
Kako je lahko moj sine tako zdrav, močan, lepo grajen in dobrovoljen, če bi moral po "naših standardih" že par mesecev jesti meso? Verjamem, da se odgovor skriva v zdravi, raznoliki in uravnoteženi prehrani, seveda brez mesa.
Poskrbim, da v našem obroku dobimo vse tisto, kar telo potrebuje. Zelo je pomebno ne samo kaj jemo, temveč tudi v kakšni kombinaciji pojemo določeno živilo.
Železo je mineral, ki ga potrebujemo vsi, da se v naših telesih tvorijo rdeče krvničke, ki mišicam prinašajo kisik. Zato je zelo pomebno, da pojemo veliko takih živil, ki so bogata z železom, vendar v primerni kombinaciji.
Naj razložim na primeru: buče, oreščki, jajca, oves, zelenjava s temno zelenimi listi, to vse so bogati viri železa. Vendar pa ni dobro, da jih jemo v kombinaciji z mlečnimi izdelki, saj zavirajo obsorbcijo železa. Vsrkavanje železa pa vzpodbuja hrana, ki je bogata z vitaminom C.

Bogati viri železa (nekaj primerov):

  • Sadje: rozine, suho sadje (marelice, datlji, slive), jagode, borovnice, ribez, brusnice, aronija, hruške, banane, češnje.
  • Zelenjava: brokoli, špinača, beluši, buče, žito, paradižnikov sok, pšenični kalčki, gorčica, blitva, ohrovt, regrat, fižol.
Bogati viri vitamina C (nekaj primerov):
  • Sadje: šipek, ribez, češnje, citusi
  • Zelenjava: listnata zelenjava, paprika, zelje, krompir, paradižnik
Sama sem dajala sinu veliko kašic, ki so vsebovale železo in v kombinaciji z vitaminom C. Zelo rad je jedel kašico iz suhih marelic, dateljev in rozin, zraven sem dala še sok pomaranče. Prav tako je bila harmonija v okusu, saj sem sladek okus dateljev in rozin omilila s sokom pomaranče.
Krompir in špinača pa sta primer z železom polne zelenjavne kašice. Špinača kot bogat vir železa in krompir bogat vir vitamina C. Seveda pa lahko iz zgoraj prikazanih živil, ki vsebujejo veliko železa in vitamina C, naredite različne kombinacije, da ne bo otročičku preveč samo enega okusa.

Pa da zaključim poglavje o zelo dobrem rezultatu hemoglobina...
Bila sem zelo vesela, da sva povedala pediatrinji, kako se prehranjujemo. Le tako je mogoče, da se bodo stereotipi in negativno razmišljanje o vegetarijanski prehrani otrok lahko spremenilo. Žal večina mojih prijateljev o tem enostavno ne govori, saj nočejo imeti težav. Zato mislim, da je samo na nas, starših vegetarijanskih otrok, da razširimo resnico o tem, kako zdravi so otroci, četudi ne jedo mesa. Zato pogumno na plan, ne smemo se skrivati za zidovi štirih sten, mislim, da je čas, da nas kdo sliši.


Ni komentarjev:

Objavite komentar