ponedeljek, 21. maj 2012

Domači jogurt in panir

Moja želja je, narediti čim več jedi doma. Tako sem se lotila tudi domačega jogurta in panirja. 
Včeraj je naša cela družinica obiskala "našo mamo". "Naša mama" je gospa, ki ni pravzaprav prav nič v sorodu z nami, vendar je tako prijazna in dobra, da jo z mojim dragim tako kličeva. "Mama" nas zalaga z najboljšim domačim mlekom in jajčki na svetu. Njenih par krav se pase kar pred njihovo hišo, v prelepi dolini Radovne. Ker je to območje Triglavskega narodnega parka, je prepovedana uporaba pesticidov, herbicidov in vse druge kemije, zato je tu zrak čist in travniki še nedotaknjeni, zdravi in prelepi. Krave nikoli ne dobijo silaže, kar je za okus in zdravo sestavo mleka zalo pomembno. Prav tako lepo skrbi za svoje kokoške, ki jih vsak dan pelje na sprehod, nikoli jih ne hrani s predelano hrano polno hormonov, ampak z žiti in drugo zelenjavo, vsak dan pa se same pasejo na njihovem travniku in si izberejo kar si poželijo :). 
Ko nas je zagledala, se nas je zelo razveselila, saj nas dober mesec ni bilo in je rekla, da je bila že v skrbeh. Ko smo povedali, da smo bili na počitnicah na Filipinih, nas je spet zasula z novimi vprašanji. Kupovanje pri njih se vedno zavleče, saj se gospod in gospa tako zelo razgovorita - razumljivo, v tisti rajski konček sveta vsak dan stopi le malo človeških nog, zato se nas vsakič zelo razveselita.

Vedno vzamemo vso mleko, ki ga imata na razpolago. Ponavadi je to okoli 10 l. Ko sva iz začetnih 2 litrov mleka prešla na tako veliko količino, sta naju spraševala, kaj delamo s toliko mleka. Razložila sva jima, kako delamo domači jogurt in panir. Tako radovedno sta poslušala in se veselila, da so še mladi ljudje, ki cenijo naravo  in vse kar je naravno, da so tudi še taki, ki doma ustvarjajo sami svoje dobrote...
Obisk pri nima je vedno prijeten. Te dni pričakujemo njun klic, saj bo njihova krava dobila telička in se že veselimo ogleda čisto majhnega bitjeca, ki bo nekoč zrasel v kravo in nam dajal zdravo mleko.

No sedaj pa veselo na delo. Kot vsako sveže mleko, ki ga kupimo na kmetiji, je potrebno segreti do vrelišča, da se znebimo možnih patogenih bakterij. Od 10 litrov mleka sem ga pustila nekaj za sproti, ostalo sem predelala v jogurt in panir.

Jogurt se naredi popolnoma enostavno. Ko mleko zavre, ga ohladimo na pribljižno 40 stopinj, nato vanj vmešamo jogurt. Jaz najraje uporabim jogurt Dukat ali pa kar navaden jogurt Mercator znamke. Jogurt dobro pomešam med mleko in nastavim pečico na najmanjšo možno temperaturo - to je ponavadi 50 stopinj. Ker je optimalna temperatura za izdelavo jogurta 40 stopinj, pustim pečico skoraj na stežaj odprto, da dobim željeno temperaturo. Jogurt se dela okoli 4 - 6 ur, vendar nimamo z njim prav nič več dela. Pustimo ga v pečici in čakamo, da se dobre bakterije tako namnožijo, da postane jogurt čvrst in okusen.
Jogurt delam v manjših posodicah s pokrovčkom, da ga lahko potem dobro shranim v hladilniku, kjer ostane tudi kakšen teden. Seveda lahko potem po želji dodajate sadje, ga posladkate z medom, dodate vanj kosmiče, skratka kar vam pade na pamet.

S panirjem je malo več dela, ampak čisto malo :). Takoj, ko mlako zavre, dodam sveže stisnjen sok limon. Sok dodajam počasi in sproti mešam, da se začnejo delati grudice v mleku. Te grudice so zakrknjene beljakovine, ki sestavljajo panir. Limonin sok dodajam toliko časa, dokler se ne začnejo jasno ločevati grudice, sirotka pa postane zelenkasta. To je znak, da je panir gotov.

Ko se sirotka zelenkasto obarva, je panir gotov.

Precedim, da sirotka odteče.

Pravkar narejen panir.
Ko dobim trdni del, ga zavijem v gazo in dobro obtežim, da se izcedi čim več sirotke. Panir po parih urah postane homogen in se lepo reže.
Jaz ga obožujem, je res dobrega okusa in odlična zaloga zdravih beljakovin. Veliko raje kot tofu uporabim svoj domač narejen panir. Najraje ga pripravim popečenega na oljčnem olju, takega dodam vsem možnim jedem, tudi na solate, za zajtrk sinetu, ki ga tudi obožuje, lahko se ga je kot sladico z dodano žličko slastnega domačega medu.
V hladilniku se ohrani dober teden, vendar vsekakor priporočam, da se ga uporabi v parih dneh - vse stravi svo boljše sveže.
Po parih urah obtežitve se panir odlično reže.

Takole. Nič ni boljšega, kot doma narejen jogurt in panir. Ko poizkušam stvari, ki jih naredim sama, mi srček veselo igra. Ko te pohvalijo tudi drugi, kar rasteš od veselja in ponosa, da ti je uspelo. Če ne uspe prvič, uspe drugič, gotovo pa tretjič, saj veste, v tretje gre rado.

Povzetek sestavin:

za jogurt: na pribljižno 2 litra mleka 1 navadni jogurt

za panir: na pribljižno 4 litre mleka  sok 4 - 6 limon



Ni komentarjev:

Objavite komentar